Müze | 06-02-2025
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi
6 Nisan 1326 Bursa’nın fetih gününün 692 yıl sonra tüm gerçekliğiyle yeniden canlandırıldığı “Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi” bu gün itibarı ile dünyanın en büyük tam panoramik müzesidir.
Müze içerisinde yaklaşık 4.000 kitap kapasiteli bir kütüphane, 2 adet kafe, 2 adet süreli sergi alanı, yaklaşık 1.000 kişi kapasiteli forum/etkinlik alanı, 60’ar kişilik 2 adet gösterim/toplantı salonu ve hediyelik eşya satış mağazası bulunmaktadır.
2015 yılında temeli atılan müze, 1 Kasım 2018'de ziyarete açılmıştır. Yaklaşık 4200 m² taban alanına sahip müzenin elipsoit şeklindeki kubbesi 42 metre çapındadır. Tam Panorama formunda inşa edilen, kubbede 360 derece dairesel döngü içerisinde fetih gününü resmetmektedir.
Beylikten Cihan Devletine uzanan tarihsel bir sürecin anlatıldığı bu çalışmada, bilimsel hassasiyet gözetilmiş ve içerikte yer alan tüm hususlar tarihçilerimiz ile birlikte hazırlanmıştır. Panoramik resimde ve panolarda yer alan tüm detaylar ve figürler, alanında uzman akademisyenlerden oluşan “Tarih ve Sanat Kurulu” denetiminde titiz araştırmalar neticesinde ve tarihi kaynaklara dayanarak hazırlanmıştır. Başta dünyaca ünlü tarihçimiz merhum Prof. Dr. Halil İNALCIK olmak üzere, Çekül Vakfı Başkanı tarihçi ve mimar Prof. Dr. Metin SÖZEN ve Düzce Üniversitesi Tarih Bölümünden Prof. Dr. Yusuf OĞUZOĞLU kurulda yer almıştır.
Panorama 1326, tarihi içeriği kadar mimarisiyle de önemli bir yapıdır. Enerji ve çevre dostu tasarım özelliği gösteren müze binasının, ekolojik özellikler barındıran ve yeşil bina konseptine uygun olarak tasarlanan mimari projesi, Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer AKINCITÜRK ve Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür EDİZ önderliğindeki proje ekibi tarafından hazırlanmıştır.
Müzenin tüm sanat çalışmaları, projenin koordinatörü ve çizgi film yönetmeni Haşim VATANDAŞ, baş ressam Yaşar ZEYNALOV ve 9 sanatçının aralıksız 5 yıl süren çalışmaları sonunda ortaya çıkmıştır.
Yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir arazi- su gibi kaynaklar; tasarım konuları ile birleştirilerek çevre dostu teknik özellikler meydana getirilmiştir. Binanın tamamı akıllı bina sistemi olarak tasarlanmıştır. Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ön plana çıkan Bursa’nın, turizm alanında marka kent olmasına katkı sağlayan bu yapı, “Yeşil Bina” sertifikasına sahiptir ve açılışından itibaren ekolojik mimarlık anlayışının gerekliliklerini yerine getirmektedir.