Osmangazi Hakkında
Osmanlı'nın İlk Başkenti Osmangazi İlçesi
698 Yıllık adını Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk padişahı olan Osman Gazi'den alan Osmanlı tarihinin Başkenti Osmangazi İlçesidir.
Bursa’nın en büyük ve merkez ilçesi Osmangazi, üzerinde yaşayan 3 medeniyetin derin izlerini taşıyan tarihi bir ilçedir.
Marmara Bölgesi’nde yer alan ilçemiz, 862.516 nüfusu ve 71.400 hektar alanıyla ülkemizdeki 56 ilden daha büyüktür.
136 adet mahallesi, 8.802 sokak ve caddesi bulunan Osmangazi, Bursa’da sosyal hayatın ve ekonominin de merkezidir.
İlçemiz Osmangazi, doğuda Gökdere Vadisi ile başlar; batıda Nilüfer Deresi ve Yeni Mudanya Yolu, kuzeyde Samanlı Dağları, Nilüfer Çayı ve Bursa Ovası' nı içine alan topraklara sınır oluşturan bölgeyi kapsar. İzmir, İstanbul, Eskişehir yollarının kesiştiği kavşak noktasında bulunan Osmangazi İlçemiz ayrıca; Mudanya Limanı'na 31 km, Yalova'ya 74 km, Gemlik'e 30 km uzaklıktadır.
Coğrafi olarak Marmara Bölgesinde bulunan İlçemizde, iklim çeşitlilik gösterir. Yıllık yağış miktarı 500-700 mm arasında olup; yağış en çok kışın ve ilkbaharda düşer. Haziran ve Temmuz en düşük yağış aldığı aylardır. Ortalama sıcaklık 14 derece olmakla beraber, en çok yıldız, poyraz ve lodos rüzgarları görülür. İlçemizin denizden yüksekliği ortalama 150 metre olup; Doğu-Batı yönünde uzanan 2.543 metrelik yüksekliğe sahip Uludağ' da 25 gün kar yağar ve kar kalınlığı 2.50 metreye kadar ulaşır..
Verimli ovasıyla bir tarım kenti, Endüstriyel tesisleri ve sanayisiyle de bir sanayi ve ticaret kentidir. Farklı iş alanlarını barındıran ilçemizde bu nedenle gündüz nüfusu 1 milyonu geçmektedir. İlçemizde, otomobil, otomobil yan sanayi, dokuma sanayi, havlu sanayi, trikotaj sanayi, kundura sanayi, tarım araçları sanayi, mobilya sanayi, deri, plastik sanayi, makine ve madeni eşya yapımcılığı, elektrik motoru sanayi, döküm sanayi, marangoz makineleri sanayi, kaynak makineleri sanayi, soba sanayi, bıçakçılık sanayi çok gelişmiştir. Bunların dışında yağ ve un fabrikaları üretim yapmaktadır. Osmangazi’de ayrıca sosyal hayatı canlandıran 554 restoran, sinema ve alışveriş merkezleri ve 88 otel yer almaktadır..
En çok Tarihi Esere Sahibiz
81 adet ile Türkiye'nin en çok Tarihi Eserini barındıran ilçesiyiz.
Türkiye'nin En Büyük İlçesiyiz
1 Milyon gündüz nüfusu, 885 bin 273 ile Türkiye'nin En Büyük ilçesiyiz.
56 İl'den daha Büyük İlçeyiz
71.400 hektar alan ile Türkiye'deki 56 ilden daha büyük bir ilçeyiz.





