OSMANGAZİ İLÇESİ HAKKINDA
Adını Osmanlı Devleti’nin kurucusundan alan, Bursa’nın en büyük ve merkez ilçesi Osmangazi, üzerinde yaşayan 3 medeniyetin derin izlerini taşıyan tarihi bir ilçedir. Marmara Bölgesi’nde yer alan ilçemiz, 862.516 nüfusu ve 71.400 hektar alanıyla ülkemizdeki 56 ilden daha büyüktür.
136 adet mahallesi, 8.802 sokak ve caddesi bulunan Osmangazi, Bursa’da sosyal hayatın ve ekonominin de merkezidir.
Osmangazi; tarihi kültürel zenginlikleri, dağı ve kaplıcalarıyla bir turizm kenti, eşsiz tabiatı ve verimli ovasıyla bir tarım kenti, endüstriyel tesisleri ve sanayisiyle de bir sanayi ve ticaret kentidir. Farklı iş alanlarını barındıran ilçemizde bu nedenle gündüz nüfusu 1 milyonu geçmektedir.
İlçemizde, otomobil, otomobil yan sanayi, dokuma sanayi, havlu sanayi, trikotaj sanayi, kundura sanayi, tarım araçları sanayi, mobilya sanayi, deri, plastik sanayi, makine ve madeni eşya yapımcılığı, elektrik motoru sanayi, döküm sanayi, marangoz makineleri sanayi, kaynak makineleri sanayi, soba sanayi, bıçakçılık sanayi çok gelişmiştir. Bunların dışında yağ ve un fabrikaları üretim yapmaktadır. Osmangazi’de ayrıca sosyal hayatı canlandıran 554 restoran, sinema ve alışveriş merkezleri ve 88 otel yer almaktadır.
Osmangazi; Bursa'nın ekonomik ve kültürel açıdan da en gelişmiş ilçesidir. Eğitim yönünden Türkiye ortalamasının çok üzerinde olan ilçemizde okur yazar oranı. % 99'dur.
OSMANGAZİ’DE TARİH
Doğal güzelliklerinin yanı sıra, teknolojisi ile de dünyanın en önemli şehirleri arasında yer alan Bursa’nın tarihi simgelerinden olan birçok eser Osmangazi’de yer alıyor.
Ulu Camii, Muradiye Külliyesi, 500 yılı aşkın ömrüyle doğal anıt sayılan İnkaya Çınarı, İpekyolu’nun önemli durağı Hanlar Bölgesi, Bursa Kalesi, ilk plan kurgusu ünlü Kartacalı komutan Anibal tarafından yapılan Bursa Hisar’ı ve Roma ve Bizans dönemini yansıtan Bursa Surları Osmangazi sınırları içerisindedir.
Şifalı kaplıcaları, Uludağ’ı, dünyaca ünlü ipeği, havlusu ile Bursa’ya ait birçok değeri barındıran Osmangazi, tarihi kültür merkezleri, hanları, hamamları, külliyeleri ile tarihten günümüze birçok gezginin ve tarihçinin de uğrak yeri olmuştur.
OSMANGAZİ BELEDİYESİ TARİHİ MİRAS ÇALIŞMALARI
Osmangazi Belediyesi olarak ilçemizin sahip olduğu derin tarih potansiyelini ortaya çıkarmak, tarihi yapıları restorasyonlarla yeniden kültürel ve sosyal hayata kazandırmak, manevi mirası yaşatmak için birçok çalışma yapıyoruz.
YAŞAYAN TARİH HİSARİÇİ
3 medeniyetin derin izlerini taşıyan Hisar’ın sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkarmak, fonksiyonları ile yaşayan, dönüşümü ile geleceğe entegre ulusal ve uluslararası ölçekte bir ‘Yaşayan Tarih Hisariçi’ oluşturmak için çalışıyoruz.
PANORAMA 1326 BURSA FETİH MÜZESİ
Bursa’nın fetih gününü tam panoramik olarak resmeden Fetih Müzesi, şehrimizin sembollerinden biri haline geldi.
HİSAR ARKEOPARK
2.200 yıllık Bursa tarihini canlandıracak “Açık Hava Müzesi” için çalışmalarımız devam ediyor.
SÜMBÜLLÜ BAHÇE KONAĞI
Cumhuriyet döneminden günümüze gelen Sivil Mimari Örneği Yapıları restorasyonla ayağa kaldırıyor, sosyal ve kültürel hayatın merkezleri haline getiriyoruz.