1. MURAD HÜDAVENDİGAR KÜLLİYE VE İMARETHANESİ

1. Murad Hüdavendigar Külliyesi ve İmarethanesi’ni Hizmete Açtık

Hayırlı olsun…

Osmangazi Belediyesi olarak aslına uygun şekilde restore ettiğimiz 1. Murad Hüdavendigar Külliyesi ve İmarethanesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman’ın da katıldığı törenle hizmete açtık.

Çekirge Mahallesi’ndeki Osmanlı döneminin ilk eserlerinden biri olan 1. Murad Hüdavendigar Külliyesi ve İmarethanesi’ni, restorasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırdık.

Osmanlı döneminin ilk eserlerinden Sultan 1. Murad Hüdavendigar Külliyesi ve İmarethane’sini yeniden hizmete açmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “632 yıl önce Sultan 1. Murad tarafından yaptıran yapı, uzun yıllar imarethane olarak kullanılmış. 1906'da Sultan Abdülhamid tarafından yenilendi ve o günün mimari anlayışına göre yürütülen çalışmalar sonucu bugünkü şeklini aldı. Yaklaşık 110 yıldır bina üzerinde herhangi bir bakım çalışması yürütülmediği için yıpranmalar meydana gelmiş. Ayrıca, yaşanan depremler dolayısıyla yıkılmış ve bazı bölümleri harap olmuş durumdaydı. Yaptığımız restorasyon çalışmaları ile birlikte bunlar tamamen yenilenerek aslına uygun şekilde yeniden düzenlendi. Pencerelerinden tutun da, içerideki kullanma fonksiyonlarına kadar geçmişte nasılsa, yapılan kazılar sonucu bunlar tamamen ortaya çıkarıldı. İşte, 632 yıllık geçmişe sahip bu tarihi mirasımızı, orijinal dokusunu koruyarak yeniden ayağa kaldırdık. Sultan 1. Murad Hüdavendigar Külliyesi ve İmarethane’sinin Bursamıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.